Willis Senior Housing
Los Angeles, CA


The 36,400 SF project will provide Permanent Supportive Housing in apartments for very-low-income seniors on a blighted corner site in the North Hills area of Los Angeles. The property was originally zoned single-family residential, while the surrounding neighborhood developed into two- and three-story apartments decades ago. The site has extremely poor soil conditions, requiring deepened footings for stability. The design takes advantage of the deep excavation requirements by placing the parking in a subterranean garage, freeing the remaining site area for attractive landscaping, gardening and recreation courtyards. The 41 one-bedroom apartments and three-bedroom manager’s unit are configured in a staggered-wing plan. All circulation and community spaces are concentrated toward the center of the building to encourage social interaction between residents. The building will include many sustainable design features, including solar water heating, motion-activated lighting in the stairwells, continuous fresh air supply to each unit, and emergency power within each unit for medical devices.

Client:
A Community of Friends